Tuesday, February 25, 2014

Februar 2014: Dr. Bergland og den alternative medisin



«Dr. Bergland og den alternative medisin». Latter/Stand Up Norge. Av og med: Jonas Kinge Bergland, med tekstbidrag fra Vemund Vik. Regi: Vemund Vik.
Knuser humbug med humor.
TERNING: FEM

Utmerket alternativ

Hvis det er sant at en god latter forlenger livet, burde Dr. Bergland fås på blå resept.

STAND UP: «Dr. Bergland og den alternative medisin» er stand up med en grunnleggende historie. Showet er bygd opp om den tinnitusrammede medisinerens jakt på en kur mot lyden i øret.
Jonas Kinge Bergland har gjort forberedelsene sine. Han har vært på alternativmessa på Lillestrøm. Han har prøvd akupunktur. Han har, og det bruker han, fullførte legestudier og en viss grad av praksis, for ikke å nevne livslang erfaring med det å være skeptiker. Doktoren bruker sine egne erfaringer til å så skepsis til det ikke underbyggede, det ikke beviste, det som er for godt til å være sant. Her knuses humbug med humor.
Showet er godt underbygget. I retorikken blandes vitser med poeng og argumenter med poeng. «Dr. Bergland og den alternative medisin» har en tydelig planlagt struktur, et forløp med en klar start og en klar slutt, og med en klar sammenheng imellom. Et og annet forvarsel og en og annen henvisning til noe han tidligere har sagt viser et bevisst forhold til spenningsoppbygging og sammenheng. Noen av vitsene er av det makabre slaget, men dødpunkter finnes ikke.
Framføringen er kontrollert, og Bergland er ikke redd for å gi publikum pauser for å le - eller for å ta inn over seg konsekvensene av det han sa. «Dr. Bergland og den alternative medisin» er smart, allmenngyldig og samtidig særegen humor med mening, og komikeren, som vant Komiprisen i klassen for årets gjennombrudd i 2012, burde ha mulighet til å bryte gjennom til et enda større publikum gjennom denne.

Premieren var på Latter 6. februar 2014.

No comments:

Post a Comment