Tuesday, May 31, 2016

April 2016: Karsten og Petra: Alle vil ha en bestevenn



«Karsten og Petra - alle vil ha en bestevenn». Torshovteatret/Nationaltheatret. Av: Mari Vatne Kjeldstadli etter Tor Åge Bringsværd. Med: Bernhard Arnø, Ellen Andreassen, John Emil Jørgensrud, Ågot Sendstad og Kjersti Tveterås. Regi: Mari Vatne Kjeldstadli.
Trygg kos.
TERNING: FIRE
 
Hverdagshygge

Kjent og kjært-effekten sprer kos på Torshovteatret.

TEATER: De siste 24 årene har Tor Åge Bringsværd skrevet mer enn 40 bøker om Karsten og Petra. «Karsten og Petra - alle vil ha en bestevenn» henter episoder fra flere av dem. Forestillingen er et trygt valg både for teatret og for de foreldre som vet at barna liker bøkene, TV-serien og filmene. Den passer nok best for barn som er omtrent like gamle som Karsten og Petra - altså rundt fire år.
Venner
Teaterforestillingen er nokså løs i formen, og handlingen skifter mellom to hovedhistorier. Begge handler om hvor viktig det er å ha gode venner.
Petra (Ellen Andreassen) er på besøk hos bestevennen sin, Karsten (Bernhard Arnø). Hun skal overnatte, og i morgen skal de på karneval. Alt er fint, helt til de hører at Karstens mamma og pappa og storesøster (Ågot Sendstad, John Emil Jørgensrud og Kjersti Tveterås) snakker om å flytte. Men hvis de flytter, kommer ikke Karsten og Petra til å gå i samme barnehage mer. Kan de være bestevenner da?
Samtidig ønsker Karstens kosedyr Løveungen (Jørgensrud) seg en bestevenn, og han håper at Petras kosedyr frøken Kanin (Sendstad) vil være det. Men hun sier at løver og kaniner ikke kan være venner. Derfor må Løveungen finne på noe lurt, og når menneskene ikke ser det, tar han med seg frøken Kanin til Asia, der de også møter den lille tigeren (Tveterås).
Hjemme hos
Alt som skjer i «Karsten og Petra»-forestillingen skjer hjemme hos Karsten, med pappas bruktbutikk, som er full av morsomme rariteter, i teatersalens hovedetasje, og Karstens og Siris rom i den øverste etasjen. Dagny Drage Kleiva har valgt ut og plassert disse tingene. Hun har også lagd kostymer som får skuespillerne til å ligne på Karsten og Petra og kosedyrene deres. Torbjørn Ljunggren har lagd videobilder som vises på veggene når bruktbutikken blir gjort om til Asia.
Disse videobildene er ett av teatervirkemidlene som er lagt til på veien fra bok til scene. Et annet er det at Løveungen mange ganger snakker direkte til publikum, som av og til får lov til å svare, og som og av og til blir sett bort fra når de svarer. Skuespillerne synger og danser også, til sanger som Kjetil Schjander Luhr har skrevet om Karsten og Petra. Utover dette vil nok de tilskuerne som kjenner til bøkene også kjenne igjen ord, stil og stemninger i forestillingen.

Premieren fant sted på Torshovteatret 15. april 2016.

No comments:

Post a Comment