Sunday, June 21, 2009

Juni 2009: Tommy Steine: It's not only only

«It’s not only only» av og med Tommy Steine, Ankergaarden Scene, Halden.
Enkelt er ikke bare enkelt.
TERNING: TO

Spinkelt fra Steine

Nei, det er ikke bare, bare. Å lage soloshow er faktisk nokså krevende.

SHOW: Tommy Steines «It’s not only only» er et godt eksempel på at det aller enkleste kan være det aller vanskeligste. Sjangeren krever bare en mann og en tekst på en scene. Men samtidig stilles store krav til både mannen og teksten.
I dette tilfellet er mannen hjertelig til stede. Tommy Steine deler av seg selv, med blid og boblende entusiasme, skamløse mengder lokalpatriotisk publikumsflørt, samt evne og vilje til smørsang og bajaseri uten blygsel. Han framstår som en trivelig kar i et trivelig lag, mer enn gjerne festens midtpunkt.
Teksten er det verre med. Selv om man legger den aller største velvilje til, kan man ikke karakterisere den som mer enn småsnakk og skravling av typen «koseprat med gammel kompis». Når kompisen er blant dem som i en alder av 40 fortsatt holder lange monologer om hårvekst i tidlig pubertet, går det ikke lang tid før trivialitetene tar overhånd, og hele triveligheten oppleves som nokså tynnslitt. Det er faktisk en lettelse hver gang han avbryter seg selv for å roe tempoet og fortelle om sommerminner eller kjærligheten til ungene sine, før han tar seg en sang. Begrepet «tar seg» kan her tolkes bokstavelig. Steines sanger er nemlig ikke verken nye, egne eller originale, men lånt fra det vi for enkelhets skyld kan kalle «den norsk-svenske visepopskatten». Skru på P4 midt på dagen midt på sommeren, og du vil høre minst en av dem spilt. Likevel virker sangvalgene mer gjennomtenkte og mer ektefølte enn valget av anekdoter, og i etterkant er det sangene som framstår som showhøydepunkter.
Spinklest er showets første del. Etter pause løfter Steine blikket noe, og innimellom får han vist at han ikke bare er en skravlebøtte, men faktisk også profesjonell komiker. Det blir bare litt for lite av det, litt for seint.

Premiere var 17. 06 2009.

No comments:

Post a Comment