Wednesday, July 1, 2009

Juni 2009: Stoltentann

«Stoltentann» av Knut Nærum, Apotekergården Scene, Grimstad. Med: Jan Gunnar Røise, John Brungot og Jan Martin Johansen. Regi: Erik Ulfsby.
Sommerlett satire.
TERNING: FEM

Valgkampens vinner

Uansett hvem som vinner valget, er det disse gutta som stjeler showet.

KOMEDIE: «Stoltentann» lover valgkampoppsummering for den som synes norsk politikk er kjedelig. Riktigere er det nok å si at Knut Nærums nyskrevne komedie byr på valgkampsatire for den som synes politikk kan være moro. Men politisk oppdatert trenger man slett ikke å være for å ha glede av den.
TEIT-SMART
Glede vil de aller fleste ha. «Stoltentann» er lattervekkende i velkjent Knut Nærum-stil. Som man er vant til fra den kanten består omtrent halvparten av humoren av tåpeligheter og den andre halvparten av så intelligente slutninger at man tillater seg selv å le av selv de største og mest åpenbare banaliteter. Avansert skal man nemlig ikke påstå at dette er. «Stoltentann» er politisk satire så sommerlett som det går an å lage den, med kasting av kokosboller, striptease i valgstudio, hekselatter, skattevitser og spademetaforer som noen av sine vellykkede effekter. En historie som er likeså luftig som fyllet i Fremskrittspiratenes gratis kokosboller hindrer nemlig ikke dette fra å være vellagd, veldreid og treffsikker humor. Her finnes scener som svært passende oppsummerer politisk dumskap på begge sider av fargeskalaen, og her er enkeltreplikker det vil bli vanskelig å viske ut fra eget minne, når man skal lytte til virkelighetens valgkamp litt senere i år. «Det er fort gjort å forveksle det jeg mener med det jeg sier» kan bli en klassiker.
KARIKATUR
Det gjør heller ingenting at parodiene slett ikke er så gjennomarbeidede som de kunne ha vært, for effektene som velges er sannelig megetsigende som de er. Jan Gunnar Røise behøver ikke holde fast ved sin Stoltenstemme, når en sykkelhjelm og en bukett Arbeiderparti-roser er nok til å gjøre ham til kaptein på skuta Den Rødgrønne Dame. Å skape om en skjeggete John Brungot til Siv Jensen (eller Hun Hvis Navn Ikke Må Nevnes) er ikke stort vanskeligere. Med stemme og tonefall på plass kan de ytre effektene godt være av karikaturtypen, en blond parykk, heksehatt, kappe og F-button. Jan Martin Johnsen får selve paradenummeret i rollen som lettvekter Gisky, med trønderdialekt og sjørøverøreringer, og syngende på Kids' gamle slager, «Vil du værra me mæ hjem i natt». Med utgangspunkt i at rundt halvparten av politikerne som seiler innom sørlandssatiren i løpet av «Stoltentann» er kvinner, ville det ikke skadet om herrene bak herligheten hadde funnet plass til EN kvinne i ensemblet. Det har de altså ikke, men så er det da heller ingen i trioen Jan/Jan/John man får lyst til å stemme ut.

Premiere var i Grimstad 26.06.09. Korreksjon pr. 3. juli: "Vil du værra med meg hjem i natt" er selvfølgelig Kids' låt, og ikke Unit Fives.

No comments:

Post a Comment