Thursday, June 4, 2009

April 2009: Se hva som skjer - noen tanker etter de første femti

«Se hva som skjer – noen tanker etter de første femti» av Mari Maurstad og Runar Borge, Oslo Nye Centralteatret. Med: Mari Maurstad og Jan Ivar Lund. Regi: Runar Borge.
Mari midt på treet. TERNING: TRE

Middelmådig Mari-moro

Noe moro er der. Men Mari Maurstads nye soloshow mangler retning.

SHOW: Scenen er omgjort til skuespillergarderobe, når Mari Maurstad inviterer publikum til innblikk i hennes hverdagsliv, i og utenfor teatret. Ideen til forestillingen fikk hun underveis i sin «Singin’ in the rain»-forestilling nummer 102, forteller hun både i program og fra scene. Hva ideen var, utover å snu backstage til onstage, er mer uklart.
DELER
«Se hva som skjer» mangler nemlig uttrykt retning eller motivasjon. I en time og tretti minutter gjør Mari det som kalles å «dele av seg selv»: Stort sett prat, om alt og aller helst ingenting. Hun snakker på innpust og utpust, og avbryter helst bare for å vise at hun faktisk lærte selskapsdans, da hun deltok i tv-konkurransen «Skal vi danse». Til dette trenger hun danser Jan Ivar Lund, som også deltar som rekvisitt heller enn skuespiller i flere andre innslag. Jevnbyrdig partner er han kun i tenk-om-filosoferingene over «Et dukkehjem». Den flerdelte hilsenen til Ibsen og andre teaterstorheter inneholder sekvensene som i alle fall for undertegnede blir showets høydepunkter, ikke minst tolkningen slik den ville ha vært om Jo Strømgren og Jon Fosse hadde samarbeidet om produksjonen.
FOR TYNT
Soloshow-sjangeren er krevende. Mari Maurstad har tidligere vist at hun behersker den. Men hennes nye show holder ikke samme kvalitet som hennes «Mariritt» og «Mariality». Til det blir betraktningene for banale, sekvensene for lite gjennomarbeidede og tempoet for lite variert. Maurstad er selv både tekstforfatter og bærende rollefigur. Trolig har regissør Runar Borge latt henne snakke og selv i for liten grad sagt sitt. Og kanskje hadde oppsetningen blitt bedre om hun hadde innlatt seg på samspill med egne rollefigurer i større grad. Lina Lamont (fra «Singin’ in the rain», rollen Maurstad fikk Heddapris for i fjor) dukker opp i et halvminutt til å begynne med. Hun streifer også innom roller som Mor Aase og Sally Bowles, uten verken å formidle hva hun selv fikk ut av dem eller hva de fikk ut av henne.

Premiere var 29.04.09

No comments:

Post a Comment