Thursday, June 4, 2009

Mars 2009: Evig Ung

«Evig ung» av Erik Gedeon, oversatt av Marit Tusvik, Det Norske Teatret. Med: Charlotte Frogner, Anders Rogg, Gjertrud Jynge, Frank Kjosås, Thomas Bye, Trond Høvik og Marit Kolbræk. Regi: Erik Gedeon.
Man er så ung som man føler seg. TERNING: FEM

Lenge leve!

Det finnes et liv før døden. «Evig ung» hyller den som lever det.

MUSIKAL: Vi er i Oslo, en gang om noen tiår. Det Norske Teatret er lagt ned, og omgjort til gamlehjem for skuespillere. Tilsynelatende fungerer hjemmet som aldershjem flest. Bestyrer Marit (Kolbræk) viser hvordan voksne mennesker på institusjon blir behandlet som barn, eller, rettere, mer ufritt og mer nedlatende enn barn. Men bak hennes rygg rocker gamlingene løs.
DOBBELT
Ideen er enkel. Men «Evig ung» har flere nivåer enn man på forhånd kan tro. Grensen mellom humor og alvor er flytende, og stemningene skifter raskt og ofte. Flyt er der også mellom fiksjon og fakta. Skuespillerne bruker egne navn, og enkeltopplysninger fra private biografier er blandet inn i ellers oppdiktede livshistorier. Samtlige er selv langt yngre enn menneskene de spiller, og de er sminket gamle. Fysiske sprell er til dels spretne, til dels stive, og denne dobbeltheten utgjør en vesentlig del av stykkets komikk. Andre komiske effekter tar også utgangspunkt i aldersfordommer, men på en så uhøytidelig, fresk og rampete måte at det neppe er risiko for at fordommene forsterkes.
MENING
Tematikken innebærer at banale sangtekster tillegges ny mening. Hvor mye viktigere og hvor mye mer rørende er det ikke at «I got you babe» når alle andre for lengst er døde? Hvor mye mer relevant blir ikke «Stayin’ Alive» i samme sammenheng? «Evig ung» baker inn dette og mer til, i ei oppsetning som likevel først og sist er forrykende moro, overraskende og sprelsk teater, fullt av glød, om ikke alltid glede. Sluttminuttene minner oss om noe som kan stå som hele «Evig ung»s budskap: Det er ikke over før det er over.

Premiere var 28.03.09

No comments:

Post a Comment