Sunday, June 7, 2009

Juni 2009: Hønefossrevyen: Helt Konge

«Hønefossrevyen: Helt Konge» av Jonas Rønning og Bror Andersen, Revyteltet, Hønefoss. Med: Jonas Rønning, Marte Helleseter, Morten Grøtnes m.fl. Regi: Jonas Rønning og Bror Andersen.
Harryharsellas med kongelig tilsnitt.
TERNING: FIRE

Buskis for alle penga

Hønefossrevyen feirer ti år med tradisjonell revyoppskrift: En solid dose harryhumor, litt harmløs harsellas med minoriteter og litt enda snillere harsellas med majoriteter.

SHOW: Kongen åpner showet, men må vike for Norges nye kronprins. Etter å ha sett to av årets sommershow våger jeg meg på en spådom: Sommeren 2009 kommer Alexander Rybak til å bli Norges mest parodierte. Morten Grøtnes’ versjon er ikke fullt så poengtert som den Stig Werner Moe står for på Latter i Oslo, men Grøtnes-utgaven har også sin sjarm. Deretter går Hønefossrevyen litt opp og litt ned, med sterke og svake innslag om hverandre. Hele tiden er ensemblet i smittende entusiastisk godt humør, og det skjer mer enn en gang at de kommer unna med lite fordi utstrålingen er så stor.
Jonas Rønning er selveste kongen av Hønefossrevyen. Han står bak et flertall av tekstene og deler dessuten regien med Bror Andersen. I år understrekes hans kongelige opphøydhet gjennom en passabel Harald-parodi, men det er likevel hans Susan Boyle-kopi Susan Coil som setter kronen på verket. «Repeat after me» er blant revyens soleklare høydepunkter, og et godt eksempel på at av og til er det enkle virkelig det beste. Vellykket er også «Akerbakkeskogen», en Røkke-analyse som forklarer årets mest kompliserte nyhetssak langt klarere enn noen aviskommentator har fått til så langt, med god hjelp av vår alles Egner. En kortere-enn-lårkort Tone Damli Aaberge-parodi (Marte Helleseter) går godt hjem. Men revyen har også innslag der det går lenge mellom poengene, og der skuddene ikke treffer de mål det siktes på. Eksempelvis skal nok Obama-inspirerte «Forandring fryder» gjøre narr av hvite kvinner som er i overkant inspirert av svart kultur, men den oppnår ikke annet enn å latterliggjøre Aretha Franklin. Samme type innvending kan man ha mot «Sitarkameratene», et Kurt & co møter Hare Krishna-nummer der humoren kan oppsummeres i setningen «utlendinger snakker rart». Når det er sagt, er det hele gjort med tilstrekkelig varme til at det aldri blir slemt. «Helt Konge» er hjertelig harryhumor og ber slett ikke om unnskyldning for det. Det er i seg selv nokså befriende.

Premiere var 04.06.09.

No comments:

Post a Comment