Wednesday, February 14, 2018

Oktober 2017: Halve Norges Golden



«Halve Norges Golden». Latter/Stand Up Norge. Av og med Johan Golden, med tekstbidrag fra Vemund Vik, Peder Udnæs, Elisabeth Botterli, Askild Hagen, Jørgen Mehren, Christopher Pahle, Bård Tufte Johansen, Dagfinn Lyngbø, Ole Soo, Bjørn-Henning Ødegaard, Vidar Hodnekvam, Magnus Ravneberg og Elina Krantz. Regi: Vemund Vik.
KOMMENTAR: Raus utlevering.
TERNING: FEM

Treffende tendenskomikk

Skarp i blikket, rund i tonen.

SHOW: Der er raushet i Johan Goldens komikk. En tilgivende grunnholdning. Han ser menneskets dårskap, og han aksepterer den. Han utleverer den også, naturligvis, skarpt og vittig.
Samlet og splittet
«Halve Norges Golden» handler både om det som samler oss, og om det som splitter oss. Det handler om avvik og normaler. Om gruppen - små og store samfunn - og om individet i gruppen. Om måten vi alle både er en av mange, og bare en. Unik og allmenn. Outsider og innenfor.
Ett utgangspunkt - kanskje åpenbart ut fra tittelen - er krenkelseskultur, satt opp mot mobbekultur. Johan Golden opptrer som sannsiger på tvers av leire. Alt når ikke alle. Han aksepterer det også, tilsynelatende, i alle fall - han stresser det ikke om vitser ikke når hele publikum. I «Halve Norges - - » er jo selve aksepten for splittelsen et samlende element.
Stø kurs
Formen er tradisjonell stand up, særdeles velgjort, godt strukturert, og med jevnlige høydepunkter. Dialogen med publikum - en toleransetest - er dialog med publikum som gruppe. Den som vil, kan rope ut sitt svar. Ingen må, ingen plukkes ut, ingen får standardspørsmålene-fra-scenen. Om ingen svarer, er det greit det også. I dette, som i resten av showet, opptrer han samlet. Stødig, rolig, kontrollert. Med det får selv små variasjoner i tonen stor virkning.
Mye av stoffet er samfunnsrelatert sosialt, analyser av et nå. Ofte blir dette nå-et kontrastert mot anekdoter fra en annen tid, en barndom på 1980-tallet. Han håndterer begge deler med den samme observerende klarheten, der påstander om tendenser kobles sammen med de klokt valgte beskrivende detaljene som gjør det levende gjenkjennelig uten å gjøre det forutsigbart. Han har til og med et forslag til hvordan en kan løse klimakrisen.

 Premieren var på Latter 13. oktober 2017.

No comments:

Post a Comment