Wednesday, October 7, 2015

September 2015: Bukkene Bruse på badeland



«Bukkene Bruse på badeland». Oslo Nye Teater/Trikkestallen, Cirka Teater og Riksteatret. Av: Tine Thomassen etter Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. Med: Paal Viken Bakke, Sarah Sandberg, Marianne Edvardsen, Ingrid Liavaag, Suzanne Paalgard og Per Emil Grimstad. Regi: Anne Marit Sæther og Espen Dekko.
Oppdragelse i vannet.
TERNING: TRE

Pedagogisk basseng

Leken drukner i opplæring, når bukkene Bruse drar til badeland.

TEATER: Hver sommer drar bukkene Bruse på fjellferie til seters. Ikke denne gang. De bestemmer seg i stedet for å besøke badeland.
Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds populære barnebok er gitt teaterform. Teaterforestillingen ville hatt godt av å fristille seg mer fra boka.
Brus til Bruse
Gilles Bergers figurer, kostymer og omgivelser er eventyrlig lekne, nært inspirert av Gry Moursunds tegninger, men med eget fysisk særpreg i valget av materialer. Både barn og voksne kan ha moro av å se hvordan brusflasker er blitt til Bruse-neser, plastkanner er blitt til grisekropper, og glittertråder til vann i dusjen. At figurspillerne bygger om scenebildet underveis kan nok også interessere de mer teknisk innstilte tilskuerne.
Men historiefortellingen er langt fra like leken. Fordi bukkene Bruse aldri har vært i badeland før, må de lære reglene: Å stå i kø. Å kjøpe billett. Å dusje før man går i bassenget. Å kle på seg badetøy. Å stå i kø igjen. Alle disse reglene, og innlæringen av dem, fyller opp en svært stor del av forestillingen, som en lang undervisningsintroduksjon. Det blir lite tid igjen til lek og moro, og til den mer dramatiske historien om hva som skjer når trollet dukker opp.
Ikke flyt nok
Et mageplask er «Bukkene Bruse på badeland» ikke. Der er mye kos i badelandets pedagogikk. Musikken, av Martin Smidt, forhåndsinnspilt av et kompetent orkester, er nynnevennlig, og noen av de voksne tilskuerne kan nok hygge seg med å kjenne igjen referanser fra annen musikalmusikk. Barna, særlig de aller minste, kan nok bruke forestillingen som utgangspunkt for å huske sine egne bassengturer eller som oppfordring til å planlegge nye. Men det endrer ikke hovedinntrykket av at dette er instruksjonsteater, der fortelling og fortellerflyt oversvømmes av råd om hvordan man bør oppføre seg i badeland. Til tross for en nær-slutt-overraskelse med sprut i: Vi hadde tålt langt flere bløte vitser og veldig mye mer vanvidd.

Premieren var på Oslo Nye Teater, Trikkestallen, 2. september 2015. 

No comments:

Post a Comment