Wednesday, December 17, 2014

September 2014: Kognitiv dissonans



«Kognitiv dissonans». Vulkan Arena/iStage. Av og med: Dag Sørås.
Provokasjon med mening.
TERNING: FEM

Smart rølp

Dag Sørås provoserer til ettertanke.

STANDUP: Det virker som om Dag Sørås har to like høyt prioriterte mål med «Kognitiv dissonans»: Han vil få folk til å le, og han vil få folk til å tenke. Han lykkes i begge deler.


Solid strukturert
Som humorhåndverker har Dag Sørås kommet et langt stykke videre fra sitt forrige show, «D-Dag» fra 2012. Framføringsstilen er veloverveid. Tidvis opptrer han avmålt, tidvis tilsynelatende opphisset, men det virker alltid kontrollert. Han har styring på rytme og struktur, callbacks og forvarsler.
«Kognitiv dissonans» stiger og synker i intensitet, men er hele veien poengtett og konfronterende. Oppbyggingen virker bevisst, i sekvenser som framstår som adskilte, men som likevel har indre sammenhenger på flere ulike nivåer. Han er konsekvent kontrær.
I skarpe språklige formuleringer ligger en vilje til å forstyrre harmoni og bryte opp konformitet. Dag Sørås viser klo. Han tåler motstand, og han forventer den: Flere ganger har han forberedt reaksjoner for tidspunkter der latteren ikke runger. I det ligger også en raushet, en tillit til at publikum fortsatt vil henge med videre, og det vinner han på.
Utnytter ubehaget
Tematikken er privat og den er politisk, den er vulgær og den er intellektuell. «Kognitiv dissonans» er ofte overraskende og enda oftere provokativt, pepret med tabuord og -beskrivelser, men showet har også en klar og konsekvent grunntanke.
Dag Sørås utnytter ubehag og tabutemaer for å utfordre og undergrave vedtatte sannheter og fastlåste tankeganger. Noen ganger knyttet opp mot aktualiteter. Noen ganger knyttet opp mot mellommenneskelige forhold. Noen ganger knyttet opp mot selvbilder, og noen ganger knyttet opp mot strukturelle samfunnsspørsmål.
Han har alltid en hensikt. I det tilsynelatende respektløse ligger en vilje til å ta folk på alvor.

Oslo-premieren var på Vulkan Arena 12. september 2014.

No comments:

Post a Comment