Wednesday, December 17, 2014

Oktober 2014: Litt av et par



«Litt av et par». Riksteatret/Thalia Teater. Av: Neil Simon, oversatt og bearbeidet av Nils Vogt. Med: Sven Nordin, Nils Vogt, Stein Grønli, Jonas Digerud m.fl. Regi: Kim Haugen.
Motsetninger tiltrekker.

Umak moro

«Litt av et par» byr på gjenkjennelige karikaturer med Sven Nordin og Nils Vogt.

TEATER: «Litt av et par» er typekomedie der komedien ligger i persontegning mer enn i situasjon: Menneskelige konflikter og overdrevne personlighetsforskjeller, vist gjennom absurde hverdagsgjengivelser.
Typevalg
Sven Nordin spiller Oscar, en potetgullspisende slabbedask som deler leilighet med den pedantiske, overspente Felix, spilt av Nils Vogt. Lyder det kjent? Det er fristende å tro at de to er valgt med grunnlag i lignende roller, men Oscar og Felix er ikke Nils og Karl, og det finnes livsfilosofiske grunnmotsetninger i forholdet mellom dem. Oscar er en levemann som helst vil at livet skal være enklere enn han vet det er, Felix er en masekopp som leter etter bekymringer også der de ikke eksisterte fra før. Bofellesskapet mellom dem er av en slik art at selv ikke Oscar kan overse vanskelighetene.
Nils Vogt ser ut til å storkose seg med Felix' nykker og nevroser, i presist komediespill med bevissthet om timing og vekslinger mellom det uuttalte og det erklærte. Han, og regissør Kim Haugen, har hatt mot til å legge inn nødvendige pauser for å la latter og spenninger bygge seg opp. Sven Nordin har i utgangspunktet mer av en straight man-rolle i Oscar, men også han får vise særheter, svakheter og infleksibilitet etter hvert som konfliktnivået - både passiv-aggressivt og aktivt aggressivt - trappes opp. Dynamikken i stykket er mellom disse to, og birollegalleriet har ikke all verdens å spille på: Karslige klisjeer med innslag av tøffelhelteri for Bjørn (Stein Grønli), Magne (Jonas Digerud) og Wilfred (Ingolf Karinen), språkforvirring og señorita-stereotypier for Ynez/Ines (Camilla Frey) og Hoolya/Julia (Veronica Salinas). Skuespillerne gjør alle det beste ut av det de har.
Tilpasninger
Neil Simon har skrevet tre versjoner av skuespillet «The Odd Couple»: Først en med menn i hovedrollene, så en med kvinner, og deretter en ny, gjennomgående revisjon av mannsutgaven. Riksteatret/Thalia Teaters «Litt av et par» bygger på den nyeste og strammeste utgaven av stykket, oversatt til norsk og med relevante norske tilpasninger av Nils Vogt.
Musikkutvalget, gjort av Per Christian Revholt, legger inn hint og henvisninger til den originale Simon-versjonens tidsperiode, 1960-tallet, en tid den ytre intrigen, kjønnsrollene og flere av enkeltsituasjonene hører noe bedre hjemme i enn 2014. Persontypene Oscar og Felix er karikert gjenkjennelige også i dag. Også John-Kristian Alsakers scenografi bygger opp om komikken.

Forestillingen hadde premiere på Riksteatret 2. oktober 2014. Den skal vises på Chat Noir etter endt Norgesturné.

No comments:

Post a Comment