Tuesday, March 3, 2015

Februar 2015: Krenk 2015



«Krenk 2015». Chateau Neuf. Av og med: Bård Tufte Johansen, Harald Eia, Knut Nærum, Are Kalvø, Dag Sørås, Tore Sagen, Else Kåss Furuseth, Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne, Aron Flam, John Brungot, Amir Asgharnejad, Lars Berrum, Martin Beyer-Olsen, Atle Antonsen. Regi: Karina Aase
TERNING: FIRE
Nokså snilt, med skarpe unntak.

Krenketank

Målet er å provosere. Resultatet er ikke veldig hardtslående.

HUMOR: «Krenk 2015» er ikke et vanlig standupshow. Det er et stunt, et event, en demonstrasjon og en solidaritetsmarkering med ofrene etter Charlie Hebdo-massakren. De deltakende komikerne har alle fått en utfordring: Hvor langt inn i provokasjonen kan du gå og fortsatt vekke latter? 
Religionskritikk
Bård Tufte Johansen sier ved start at han har ønsket å «ta moroa tilbake til religionskritikken». Dette legger klare føringer for de opptredende. Det kunne ha gjort «Krenk 2015» til et humorlaboratorium - et forskningsforum - like mye som en komikveld. Men det varierer hvor alvorlig komikerne har tatt oppdraget.
Dag Sørås' del kunne ha gått rett inn i ett av hans soloshow. Så er dette også en temakrets han ofte arbeider innen, og hans analytiske inngang, med et særlig øye for ideologienes egne, iboende motsetninger, og det nærsynt hverdagslige i dem, gjør ham til en egnet komiker for det. Bård Tufte Johansen og Knut Nærum gjenbruker begge tidligere materiale, førstnevnte i form av enkeltpoenger vi kjenner fra «Mann 44», sistnevnte med bokutdrag fra sin egen «Sitt ned og hold kjeft» (fra 2009) - i og for seg relevante demonstrasjoner av at tematikken ikke er ny, ikke nødvendigvis knyttet opp mot nylige hendelser. Retorikken varierer fra opphopning av tabuord og fordommer (som i Atle Antonsens konfirmasjonssang) til mer avansert oppbygde sekvenser. 
Krenkesky
Fire av komikerne gjør poenger ut av angsten for å krenke. Kalvø i en Støre-parodi, Furuseth ved å erklære seg så konfliktsky at hun kun vil fornærme komikerkolleger, og helst ikke dem heller, Nærum ved å vise mekanismer som fører til selvsensur («du vil vel ikke at noen skal bli lei seg?») og Sagen ved aggressivt angrep mot en lang rekke grupper (jøder, homofile, katolikker, politikere) - og unntak for én (muslimer). Hvem går krenkelsene ellers utover? Oftest slike som forventes ikke å ta igjen: Religionsforskere, folk med Tourettes, humanetikere, Martin Ødegaard.
Løsrevet fra kontekst vil flere av vitsene i «Krenk 2015» virke mer fornærmende enn de gjorde i showet. Men humor blir skapt, framføres og forstås innen kontekst. Som Sigrid Bonde Tusvik observerer underveis: «Dere er klare for å bli krenket, og da er det nesten umulig å krenke dere». Det er showet et godt eksempel på.

Forestillingen fant sted på Chateau Neuf 2. februar.

No comments:

Post a Comment