Monday, December 28, 2015

November 2015: Tusvik & Tønne skammer seg!



«Tusvik & Tønne skammer seg!». Latter. Av og med: Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik. Dansere fra Juice Crew. Regi: Ketil Indregard.
Tabubrudd med mening.
TERNING: FEM


Pinlig berørt

Pinlighetshumor møter provokasjon i «Tusvik & Tønne skammer seg!». Effekten kan være både befriende latter og flau vantro.

SHOW: Skam og mangel på skam har lenge vært et gjennomgangstema for Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik, i podkaster og sceneopptredener. I «Tusvik & Tønne skammer seg!», med skamløst utropstegn i tittel og enda flere utropstegn i innhold, er det selve hovedtemaet.
Overskridelser
Tematisk går skjenslene fra barndomsseksualitet via hverdagslige tabber, små og store tåpeligheter, kroppslige lyter og kroppslige lyder, til smålige tanker de færreste vil vedkjenne seg å ha tenkt. Samtidig er gjenkjennelse et mål, paret med visshet om at det kunne ha vært verre.
Også i virkemidlene som er valgt finnes en del overskridelser, overskridelser som ikke bør røpes her. Den humoristiske sjokkvirkningen, latter blandet med vantro, ligger jo ofte i nettopp overraskelsen. Flauhetene går tidvis utover Juice Crews tre mannlige dansere, tidvis utover navngitte politikere, men mest utover Tusvik og Tønne selv. «De gjorde ikke, de sa ikke, de kan ikke mene»-effekten er en mer eller mindre konstant faktor.
At her er overskridelser, bør tilskueren forvente. Som Sigrid Bonde Tusvik selv sier underveis, «vi er kjent for å være drøye og grove». Men showets grovhet er grovhet med hensikt, og komikerne forklarer også målet. To ganger, faktisk. Etter forestilling skal ingen i publikum gå hjem og kjenne skam over egne forsyndelser. Dette er katarsis à la Tusvik & Tønne: Renselsen består i at uansett hva tilskuerne har å rødme over, tør en eller begge av dem å innrømme noe pinligere.
Berøring
Det finnes mange former for flauhet, og Tusvik & Tønne benytter seg av et bredt spekter. For noen av dem som ser, vil øyeblikk i showet oppleves enten som unødig provokative eller overflødig teite. Hvor mange slike øyeblikk en mener her er, kommer an på hvor lett en blir flau av å se andre dumme seg ut.
Det kan være fristende å si at showet ikke er for sarte sjeler. Men kanskje er det nettopp mennesker med lav skamterskel som vil bli berørt på flest plan. At den som helst burde skamme seg sjelden er den som faktisk skammer seg mest, at det en kan som føle flauest ofte er nokså bagatellmessig og at skam og overskridelse sjelden står i proporsjon er i alle fall noe komikerne får klart fram.

Premieren var på Latter 5. november.

No comments:

Post a Comment