Monday, December 28, 2015

November 2015: A Christmas for Carol



«A Christmas for Carol». Rogaland Teater. Av: Yngve Sundvor etter Charles Dickens. Med: Nina Ellen Ødegård, Anders Dale, Ole Christoffer Ertvaag, Helga Guren, Mette Arnstad, Even Stormoen, Roar Kjølv Jenssen, Lars Funderud Johannessen, Glenn André Kaada og barneskuespillere. Regi: Yngve Sundvor.
Polemikk med humor.
TERNING: FEM

Alle tiders juleeventyr

I stil og innhold flytter «A Christmas for Carol» seg uanstrengt mellom fortid, nåtid og framtid.

TEATER: Vi befinner oss noen - ikke mange - år inn i framtida. Miljøkatastrofen er et faktum. Over byen ligger smogen så tett at mobiltelefoner ikke lenger virker. Strømbruddene er så hyppige at penn og papir igjen har erstattet datamaskiner. Medisiner mangler. Folk sulter. Nyliberalismen avgjør hvordan de skal fordeles, de verdier som er igjen. Resultatet er en verden som ligner svært på den Charles Dickens levde i.
Hard og keitete
Sundvors versjon av «Et juleeventyr» (engelsk tittel: «A Christmas Carol») har gjort Scrooge til en middelaldrende kvinne - Carol, spilt av Nina Ellen Ødegård - men karaktertrekkene er de samme som før. Carol Stendahl er gretten, grim og grisk, men vil helst se seg selv som den ansvarlige og alle andre som systematiske sløsere. Ødegård lar en skjør sosial usikkerhet skinne gjennom den strenge fasaden, en keitethet som bidrar til å forsvare omslaget, når det kommer. Hun er omgitt av mer livsnytende skikkelser som en Wham-syngende nevø (Ole Christoffer Ertvaag), en storrøykende (avdød) forretningspartner (Helga Guren), en hardt slitende, familiekjær sekretær (Roar Kjølv Jenssen) og en forteller med trekk fra bakgårdskatten (Even Stormoen). Samt selvfølgelig fortidens, nåtidens og framtidens juleånder - Glenn André Kaada som åtti-nittitalls puddelrocker, Lars Funderud Johannessen som kontemporær new ager og tenåringsskuespillerne Julie Sæbø Larsen og Katharina Rudjord alternerende i rollen som statuestiv framtidsspådom.
Tid og rom
Også i form kan en si dette er inspirert av fortidens, nåtidens og framtidens ånder. Dickens' hang til ensidig persontegning oppleves som overraskende tidsmessig, kanskje dels på grunn av vår samtids økende tendens til svart-hvitt-argumentasjon i samfunnsdebatten. For «A Christmas...» er naturligvis fortsatt polemikk, slik det har vært fra Dickens' tid.
Yngve Sundvor lar det være polemikk med humor. Den visuelle rammen, med atmosfæreskapende videodesign av Reidar Richardsen, projisert på enkel, funksjonell scenografi av Arne Nøst, lar Carol & co forflytte seg raskt og ubesværet i tid og rom.

Premieren var på Rogaland Teater 13. november. Anmeldelsen er skrevet ut fra forestillingen 14. november.

No comments:

Post a Comment