Thursday, February 4, 2016

Januar 2016: Stormen



«Stormen». Torshovteatret. Av: William Shakespeare i en versjon av Morten Cranner og Hege Randi Tørressen. Med: Jan Sælid, Kjersti Botn Sandal, Bernhard Arnø, Anne Krigsvoll, Håkon Ramstad og Herbert Nordrum. Regi: Morten Cranner.
Kompakt klimadiskusjon
TERNING: FIRE

Miljø med mer

Klimakrisen er ett tema av mange i Torshovteatrets komprimert familievennlige «Stormen».

TEATER: Været eller ikke været? Det er bare ett av mange spørsmål for «Stormen» på Torshov. Shakespeares egne grunntemaer - maktbegjær, tyranni og hevntrang, forelskelse og forsoningslyst, forbindelsen mellom følelsen av uvirkelighet og følelsen av magi, menneskets dødelighet og generasjonenes gang - er beholdt. Forestillingen rekker ikke å gå i dybden på noe, men fungerer likevel som en fin introduksjon både til Shakespeares stykke, og til klimavitenskapen.
Risikoen var åpenbar: En miljøvinklet klassikeroppdatering vist som dobbelmarkering av Meteorologisk Institutt og Shakespeares jubileer kunne fort blitt dogmatisk «nå skal vi snakke om det»-teater med litt for tydelig formålsparagraf. Tilstrekkelig mye Shakespeare-poesi er ivaretatt til at så ikke skjer. Tørressen og Cranners nåtidsdialog er levende nok til å gjøre rollefigurene - særlig forskerspirene Miranda (Sandal) og Ferdinand (Arnø), pluss klimaskeptiker-kongen av Milano (Nordrum) - til nåtidsskikkelser. Også scenografien er forankret i nåtid. Carle Lange har skapt en skipsbro som brukes til lands og til vanns og i luften med, omgitt av drivved og annet havsøppel. Musikalsk lyder theremin, som med sine elektroniske klanger, styrt uten berøring, blir en erstatning for Prosperos tryllestav, og en symbolsk framstilling av hans og klodens raseri. Jan Sælid gjør rollen jordnær i drøm og sinne.
Jordånden Caliban (spilt av Anne Krigsvoll, som også spiller Ariel, som separat skikkelse) er kledd i svart oljehyre og ansiktsdekkende maskehette, og kommer krypende opp fra en luke i gulvet. Synet får undertegnede (neppe den eneste) til å tenke på en oljelekkasje.

Premieren var på Torshovteatret 15. januar 2016.

No comments:

Post a Comment