Wednesday, July 25, 2012

Juli 2012: Ta meg med


«Ta meg med». Parkteatret, Moss. Av: Per-Olav Sørensen etter Jan Eggum og Halvdan Sivertsen. Med: Kjersti Elvik, Frank Kjosås, Ida Holten Worsøe, Nils Christian Fossdal og Sofie Bjerketvedt. Regi: Per-Olav Sørensen. Musikalsk ledelse: Asbjørn Ribe.
Små skisser, store historier.
TERNING: FEM.

Medrivende

«Ta meg med» tar oss med og inn.

SHOW: I formen ligner «Ta meg med» på årets Oslo-suksess basert på en tredje gitarkamerat («Postkort fra Lillebjørn»). Forestillingen består av skisser og scener, tonelagt og ordlagt av de to som har inspirert Per-Olav Sørensen til å sette sammen manus: Jan Eggum og Halvdan Sivertsen. 
I innhold er den likevel nokså ulik.
Fellesskap
Det handler om fem mennesker. For å parafrasere Eggum; mang slags fellesskap. «Ta meg med» handler om å finne en plass i fellesskapet, å se og å bli sett, å prioritere og å bli prioritert - oftest uttrykt gjennom det tydeligste beviset for at noen ser og prioriterer deg: Kjærligheten mellom to.
Sivertsens kanskje fineste kjærlighetserklæring (med tekstlinja «hvis du vil ha mæ når kværdagen kommer») er det ikke funnet plass til. Men låtutvalget kler historien, og publikum får mange nok «greatest hits» til å gå fornøyde hjem. Enkelte mindre kjente sanger (som Sivertsens «Samtidig» og Eggums «E det bare vinen?») løftes også fram, til det gode. 
Det viser seg dessuten at både optimismen hos Sivertsen og pessimismen hos Eggum vinner dypere undertekst når de settes opp mot hverandre.
Fysisk klarhet
Sofie Bjerketvedt betoner sjelden de ord som gir tekstene mening, men de øvrige fire bruker sangtekstene som de uttrykkskanaler de er ment som. 
Hver for seg leverer Frank Kjosås og Nils Christian Fossdal flest gåsehudøyeblikk, mens Kjersti Elvik best legemliggjør komikken. Kroppsspråk er vektlagt i «Ta meg med», ikke bare gjennom Linn Olsens koreografi, men også gjennom finstemt fysisk skuespill; nederlag og forsøk på oppreisning vist gjennom en nakke (Elvik), usikkerhet i en avbrutt gest og sorg formidlet gjennom pust (Kjosås), avgjørelser tatt, og vist, gjennom valget av skrittlengde (Holten Worsøe). 
Slikt bidrar til å gjøre historien større enn de enkelte bestanddelene i den - og det gjør at «Ta meg med» river oss med.

PS: Forestillingen skal ut på Norgesturné etter ferdigspilt sommer i Moss.

Premiere var på Parkteatret i Moss 20.07.2012.

No comments:

Post a Comment