Sunday, April 15, 2012

Mars 2012: Rain

«Rain - A Tribute to The Beatles». Folketeateret. Av: Mark Lewis m.fl basert på musikk av The Beatles. Med: Mark Lewis, Joey Curatolo, Joe Bithorn, Ralph Castelli og Steve Landes. Regi (her kalt oppsyn med produksjonen): Mark Lewis.
Hul hitparade.
TERNING: TO

Kjedelig karaoke

«Rain» er ingen Beatles-musikal, men en samling coverlåter.

SHOW: 30. januar 1969 spilte The Beatles live for aller siste gang. «Rain» retter seg mot alle dem som ønsker de hadde rukket å få med seg en av konsertene. Men forestillingen er lite egnet til å gjenopplive Beatlemania.
Legendariske låter
«Rain»-utgaven av The Beatles har fem medlemmer, sminket og oppkledd for i størst mulig grad å ligne idolene. Som Paul: Joey Curatolo (vokal, bass, gitar, piano). Som George: Joe Bithorn (vokal, gitar, gitar synthesizer). Som Ringo: Ralph Castelli (vokal, trommer, perkusjon). Som John: Steve Landes (vokal, gitar, piano, munnspill). I bakgrunnen bidrar Mark Lewis (også han med 60-tallsparykk, men ellers visuelt lite prominent) som keyboardist og perkusjonist. Samtlige er høyst erfarne Beatles-coverlåt-musikere. Samtlige har erfaring fra «Beatlemania», en turnerende teaterkonsert man kan regne som en forløper til «Rain». Ja, Lewis var blant dem som for snart 40 år siden grunnla coverbandet Reign (senere omdøpt til Rain) og han har spilt Beatles-låter siden.
De fem kjenner utvilsomt sitt låtmateriale, og selv om lydbildet (muligens strategisk?) dekker over vokal i de fleste av sangene, er det - selvfølgelig - snakk om et legendarisk låtmateriale.
Bedre på vinyl
Filmklipp og foto på storskjermer tegner et tidsbilde. Men for den som tror at merkelapper som «tributeshow» og «Broadwaysuksess» betyr musikal eller i det minste teaterkonsert, vil «Rain» bli en skuffelse. Seks kostymeskifter utgjør det nærmeste vi kommer en handling.
Tanken er trolig at det uansett er låtene folk er kommet for, og fordelen er klar. Når man dropper handling, får man tid til å spille mer musikk. Rundt 30 sanger har fått plass i forestillingen. Ulempen er like åpenbar. Den som forventer en scenisk produksjon vil føle seg snytt.
Som sceneshow er «Rain» uengasjerende, og det spørs om ikke et stort antall betalende publikummere vil gå hjem og tenke at de heller burde ha brukt kvelden med platespilleren og originalene.

Norsk premiere var på Folketeatret 20.03.2012.

No comments:

Post a Comment