Thursday, August 26, 2010

August 2010: Standup-festivalen Latter

Standard standup

Hvorfor skal du gå på festival for å se de samme komikerne du kan se resten av året?

KOMMENTAR: På Latter står Hans Morten Hansen med en mikrofon i den ene hånda og en målsetting om verdensrekord i den andre. Slik skal han stå i nærmere førti timer. Den gamle rekorden er på 36 timer og 15 minutter.
Hans Morten Hansen er ikke den eneste Lattergalen som risikerer å gjenta seg selv i løpet av de neste fire dagene med morofestival. Under gårsdagens åpningsshow fikk vi et gjenhør med Tommy Steines sommershowvitser fra i fjor og Bye & Rønnings sommershowsketsjer fra i år.
Samtidig gjentar Stand Up Festivalen 2010 tidligere festivalers programposter i sin inndeling av komikerne: Norsk-svensk landskamp, nykommerkvelder og stafetter. Her er de etablerte, her er de ferske, her er en og annen gjest fra Sverige, Canada og Australia. Pernille Sørensen – som senere i høst har Latter-premiere på sitt «Flink Pike» - skal opptre og atter en gang dukker også Bye & Rønning – som senere i høst åpner sin «Redder verden» - opp. Også verdensrekord-forsøkeren Hans Morten Hansen har ny Latter-premiere i høst. «Sommerlatter»-komikerne Lisa Tønne, André Jarman, Åsleik Engmark og Terje Sporsem får vi også se under festivalen. Fjorårets «Julelatter»-navn er her også, i alle fall tre av fire av dem: Jon Schau, Sigrid Bonde Tusvik, nevnte Hans Morten Hansen. Da har vi ikke en gang begynt å ramse opp dem som deltar på standupkvelder på Latter-scenene på mer vilkårlig basis gjennom året.
Det betyr ikke at det bare er Latters egne som har fått plass på scenene denne uka, og det er heller ikke slik at det bare er Stand Up Norges navn som har fått plass (selv om de sistnevnte nok er i klart flertall). Festivalen er en veritabel hvem-er-hvem over norske komikere. I denne effektivitetens tidsalder får du kjapt oversikt over hva som finnes i norsk humor av i dag. Det du får se er ikke nødvendigvis nytt eller unikt, men det meste er solid – komiåret konsentrert over fire morsomme dager. Samtidig betyr det også et visst gjenbruk av gamle vitser. Overraskelsene er få. Slik blir festivalen kanskje mindre interessant for dem som ofte frekventerer Komi-Norge og mer interessant for dem som lurer på om det er verd å gjøre det.

Kommentaren sto på trykk i forbindelse med åpning av Standup-festivalen 2010, Latter. Festivalen åpnet 18.08.10.

No comments:

Post a Comment