Friday, August 22, 2014

August 2014: Nesoddspelet



«Nesoddspelet». Fjerdeklasses Produksjoner. Av Espen Klouman Høiner i samarbeid med ensemblet. Med: Henriette Faye-Schjøll, Ingvild Holthe Bygdnes, Jo Adrian Haavind, Hanne Skille Reitan, Eldar Skar m.fl. Regi: Mats Eldøen.
Forlystelse fra forslittheter.

Glede i gjenbruk

Gamle klisjeer blir som nye.

SPELPARODI: En klisjé med glimt i øyet er fortsatt en klisjé. En hel haug med klisjeer med glimt i øyet er en metaparodisk pastisjparade i ente potens. Morsom kan faktisk den også være.
Klisjékvalitet
Slik karikaturen har sin styrke i lettlest gjenkjennelighet, ligger klisjeens kvalitet i dens brede tilgjengelighet. Den velbrukte referanse er lettfattelig og inkluderende. Alle forstår, alle er med i samholdet. I «Nesoddspelet» forsterkes både klartekstkommunikasjonen og fellesskapet rundt den av måten forestillingen skaper sine egne gjenomgangsfraser og -situasjoner, knyttet opp mot tydelig tegnede figurer.
Donald-åpenbar inndeling i skurker og helter pares med Donald-leken navnebruk (Kjellaug Skoklefallsdatter, Stine av Skautefolket), og kjappe løsninger tillater rask historiefortelling. Det narrativ som bygger på gjenbruk og snarveier trenger ikke dvele. Kjærlighet vokser fram i løpet av en sang. Et bygdeopprør bygges i en scene. Ikke mange replikker trengs for å etablere en situasjon eller gå videre fra den.
Fort gjort
Med såpeoperaens overflateletthet streifer forestillingen innom temaer som lokalpatriotisme, utferdstrang, strandsonelovgivning, innvandringsskepsis, frihetsforståelser, tomme valgløfter, økologisk bevissthet, framveksten av et totalitært samfunn, nyvunne evner til å lære av sine feil, forsoning og tilgivelse.
Sjangerlån fra andre uttrykk enn spelets og musikalens sikrer variasjonen og øker bredden enda litt til: Dannelsesdramaet, westernfilmen, den politiske propagandaplakaten. Slik signaliserer teamet bak forestillingen at de vet hva de gjør. Den som bruker alle triksene i boka viser jo samtidig at han både har lest og forstått boka. Forventningene til oppfinnsomme vrier skrus ned, og selv små avvik fra det forventede mottas takknemlig som tegn på kreativitet. Å rime «egenrådig» med «ikke nådig»? Nyskapende!
Det hele gjøres med godt humør, oftest underholdende, fornøyelig og sjarmerende. En klisjé med glimt i øyet har fortsatt glimt i øyet.

Premieren fant sted på Nesodden 5. august 2014.

No comments:

Post a Comment