Wednesday, August 11, 2010

Juli 2010: Pia + Espen = Sommer

«Pia + Espen = Sommer» av Espen Hana og Pia Tjelta m.fl, Gaffel og Karaffel, Stavanger. Med: Pia Tjelta og Espen Hana. Regi: Mads Ousdal.
Sommerjobb med sjarm.
TERNING: FIRE


Siddis-hygge


Pia Tjelta og Espen Hana gjør sommeren litt blidere.

SHOW: Det er ikke alle artister som går på NAV om de er ledige. Skal vi tro Pia Tjelta og Espen Hana har de i alle fall to muligheter til: De kan gå gatelangs og tigge og spille trekkspill. Eller de kan lage sitt eget sommershow.
Pia Tjelta har fått rangen i tittelen, men premissene for «Pia + Espen = Sommer» er i stor grad Espen Hanas. Ham ser vi slik vi er vant til, gjøglende ved klaveret, hyppig balanserende gjennom musikalske og verbale assosiasjonsrekker av typen digresjoner med innskutte bisetninger. Pia Tjeltas rolle er, i alle fall for undertegnede, mer uvant. Her opptrer hun som en syngende, raljerende og syrlig sidekick med personlige sleivspark. Tilsynelatende spontant, det vil si særs velregissert og velrettet, punkterer hun effektivt ethvert forsøk på pompøsitet. Det gjelder enten forsøket er hans eller hennes. På en og samme tid framstår hun som glamorøs stjerne-på-den-røde-løperen og som jordnær nabokjerring, eller kanskje aller helst omvendt; som jordnær stjerne-på-den-røde-løperen og glamorøs nabokjerring. Som i følgende lille ordveksling:
Han: «Eg syntes du sa vi ikkje hadde kostymebudsjett.»
Hun: «Eg sa du ikkje hadde kostymebudsjett.»
Både språklig og innholdsmessig gjennomsyrer stavangerdialekten showet. Her er hilsener til Eidsvåg & Kalvig og minner fra et Stavanger de begge har kjærlighet til. Men festligst er Tjelta & Hana når de adresserer hverandre.
Regissør Mads Ousdal kunne vært litt strengere med sine to utøvere, og et par av innslagene kunne med fordel vært strøket. Espen Hanas bleieopptatte foreldre-monolog er det mest overflødige, men også et par musikalske tolkninger med mindre underholdningsverdi kunne gått ut uten å bli savnet. Pia Tjeltas omsider realiserte barndomsdrøm om å spille Annie (i «Annie») er til gjengjeld et høydepunkt. Litt flere like gjennomarbeidede numre kunne løftet «Pia + Espen» enda et hakk, men showet er uansett en sommerkabaret full av hygge.

Premiere var i Stavanger 23.07 2010.

No comments:

Post a Comment