Sunday, March 24, 2013

Mars 2013: Bør Børson jr.



FAKTA: «Bør Børson jr.». Trøndelag Teater. Av: Harald Tusberg (tekst) og Egil Monn-Iversen (musikk) etter Johan Falkberget. Med: Mads Bones, Silje Lundblad, Kjersti Tveterås m.fl. Regi: Erlend Samnøen. Musikalsk ansvar: Åsmund Flaten.
Bør sees.
TERNING: FEM

Moro for alle penga

Trøndelag Teaters «Bør Børson jr.» er en sjarmbombe av de sjeldne.

MUSIKAL: Erlend Samnøen har valgt varme framfor satire i en entusiastisk nytolkning av Falkberget-musikalen.
Karikert eventyr
«Bør Børson jr.» framføres i karikert førkrigstydelig eventyrstil, full av fakter og festlige påfunn. Regien preges av idérikdom, lekelyst og et tydelig ønske om å underholde. Erlend Samnøen er raus med komikken, i persontegning, dramaturgi og ikke minst i koreografi. For eksempel skildres Børs ankomst til Trondheim med en chaplinsk stumfilmsekvens. «Et lite wienerbrød» blir vist som kiropraktisk tango, mens mange av de øvrige dansenumrene har fått i seg islett av norske slåtter og andre folketoner (dette gjelder også de høyst vellykkede musikalske arrangementene til Åsmund Flaten).
Nasjonalromantikk (til tider også humor på bekostning av nasjonalromantikken) får vi også i kostymer og dekorasjoner (begge deler av Dagny Drage Kleiva). Men dette til tross, skal du se godt etter for å få med deg samfunnsperspektivet i oppsetningen: At historien om Bør også er en historie om Norge. Romanen - som publikum her også får høre tekstutdrag fra, framført av Kine Bendixen i en strukturerende, innrammende fortellerrolle - ble skrevet lenge før oljeeventyret, men likevel er denne historien en symbolladet framstilling av den norske klassereisen.
Sjarmtroll
Det handler om bygdegutten som drømmer om å være viktigere enn han er. Oppkomlingen som lar rask rikdom gå ham til hodet. Unge Bør går fra å være jålete, ettergivende og mild til å bli selvopptatt, skrytende og stormannsgal. Ukritisk lettlurt var han fra før, men nå har han noe han er verd å lures for, og lurt blir han.
Men - som de fleste vel husker - Bør har mer flaks enn vett, og denne gangen, i denne oppsetningen, kan man faktisk oppleve at han fortjener å ha det. Tittelrollen tolkes av Mads Bones, som strutter og spankulerer, skryter og spreller, svinser og sjarmerer. Han etterlater ingen tvil om at hans Bør er umoden, med behov for å vise seg, men snill på bunnen. Aldri før har vel olderdølen vært framstilt som fullt så sympatisk.

Premiere var på Trøndelag Teater 16.03.2013.


No comments:

Post a Comment