Thursday, March 7, 2013

Februar 2013: Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?



«Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» Chat Noir/Seminarpartner. Av og med: Christine Koht.
Frydefullt fyrverkeri.
TERNING: FEM
  
Koht og godt

Når Christine Koht fyrer løs, er det slett ikke mulig å få fred. Men fryd får du.

SHOW: «Å være seg selv» er det uttrykket Christine Koht bruker oftest, i «Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?». «Å være deg selv», sier hun. «Å være meg selv», sier hun. 
Christine Koht lyder som en selvhjelpsbok hvis viktigste budskap er at du ikke trenger selvhjelpsbøker. Hun sorterer mellom gode og dårlige råd hun har fått, mens hun råder deg til ikke å lytte til råd du ikke har bedt om. Hun forteller deg hvordan du best kan leve: Ikke la noen fortelle deg hvordan du best kan leve.
Om dette virker som et paradoks, er det fordi det er det. Det er et helt uproblematisk paradoks, i likhet med alle de andre paradokser «Koht fyrer løs - er det mulig å få fred?» er bygd opp om. Showet er en hyllest til alvoret i moroa og moroa i alvoret, og er det selvimotsigende innimellom, ja, så blir det bare sannere. Mennesker er selvimotsigende, og mennesker må få være seg selv.
Generøsitet er Christine Kohts credo. Ja til lek, livsglede og selvutfoldelse. Til tider, direkte grenseløs selvutfoldelse. Nei til smålighet, hykleri og å ta seg selv høytidelig. Absolutt, absolutt nei til å ta seg selv høytidelig. I «Koht fyrer løs» demonstrerer hun sitt budskap gjennom ord og handling. Presentasjonen er overstrømmende, hjertevarm, temperamentsfull, selvutleverende. Samtidig er teksten mer strukturert enn vi har sett fra henne ved tidligere anledninger. Ideene virker mer gjennomarbeidet. Og overraskelsene er mange. Vitser og visdom, fjolleri og formaninger blandes og serveres i skjønn forening, i et tempo som gjør selv hovedpersonen en smule andpusten innimellom. Det er også uproblematisk. Å si noe annet ville ikke bare være lite generøst, det ville også være å misforstå filosofien: Det er ikke så farlig. Bare se hvor mye gøyere livet er for den som leker.
Dama byr på seg selv, som det heter. Hvor mye av det vi ser som er «henne selv» og hvor mye som er iscenesettelse er irrelevant, for befriende er det uansett.

Showet er på Norgesturné, og første Oslo-visning var 27.02.2013.

No comments:

Post a Comment